top of page
Search
  • profapmegoodtoti

Perspektif: bir şeyin görünüşünü veya etkisini belirleyen çevre veya mekan



Perspektiv sözünün mənası




Perspektiv sözü latınca "perspiciere" sözünden gəlir və "keresktüllät, atlät" deməkdir. Bu sözün birçox mənası vardır, amma əsas olaraq bir şeyi müxtelif baxış nöqtələrindən dəyərləndirmək, anlamaq və timsal etmək demkdir. Perspektiv habeli bir anlayışdır və müxtelif sahələrdə, xüsusil d Ədabiyyatda, r Rssamlıqda, elmd Elmd Jurnalistikada, psixologiyada v Sosial elml Rd Istifad olunur. Bu m Qal D perspektiv haqqında daha çox m Lumat tapa bil c Ksiniz.




perspektiv sözünün mənası



Perspektiv n Dir?




Perspektiv bir şeyi müxtelif baxış nöqt Lrind N d y Rl ndirm k, anlamaq v Timsal etm k demkdir. Perspektiv habeli bir anlayışdır v Müxtelif sah l Rd , xüsusil d Dabiyyatda, r Rssamlıqda, elmd Elmd Jurnalistikada, psixologiyada v Sosial elml Rd Istifad olunur. Bu m Qal D perspektiv haqqında daha çox m Lumat tapa bil c Ksiniz.


Perspektivin Ədabiyyatda v Rssamlıqda istifad si




Perspektivin Ədabiyyatda v Rssamlıqda istifad si, yaradıcı f liyy tin bir elementi kimi f rql n r. Perspektivin bu sah l Rd iki asil m nas var: birincisi, bir şeyi g zl qavran lan c h tl rin uyğun ş kild t sviri; ikincisi, bir şeyi yazarın ya da r ssamın fikir v hissl rin uyğun ş kild ifad si.


Perspektivin n vl ri v x susiyy tl ri




Perspektivi müxtelif n vl ri v x susiyy tl ri var. Bunlardan b zil ri bel aşa ğidaki kimi qeyd oluna bil r:


  • Perspectiva central: Este é o tipo mais comum de perspectiva na arte e na literatura, onde o objeto ou cena é retratado de um único ponto de vista, geralmente ao nível dos olhos do observador. Isso cria uma representação realista e proporcional do objeto ou cena.



  • Perspectiva linear: Este é um tipo de perspectiva que usa linhas paralelas que convergem em um ponto de fuga no horizonte para criar uma sensação de profundidade e distância. Esta técnica foi desenvolvida no Renascimento e é amplamente utilizada na pintura e no desenho.



  • Perspectiva aérea: Este é um tipo de perspectiva que usa os efeitos da luz e da atmosfera para criar uma sensação de profundidade e distância. Os objetos ou cenas mais distantes aparecem mais claros, mais azuis e menos detalhados do que os mais próximos. Essa técnica também é conhecida como perspectiva atmosférica.



  • Perspectiva múltipla: Este é um tipo de perspectiva que usa mais de um ponto de vista para representar um objeto ou cena. Isso cria uma representação dinâmica e complexa do objeto ou cena, mostrando diferentes aspectos e ângulos. Essa técnica é frequentemente usada na arte e na literatura modernas.



Perspektivin elmi v jurnalistikada istifad si




Perspektivin elmi v jurnalistikada istifad si, araşdırma v məlumat verm nin bir vasit si kimi f rql n r. Perspektivin bu sah l Rd iki asil m nas var: birincisi, bir mövzu ya da hadis ni müxtelif m nb l rd n araşdırmaq v analiz etm k; ikincisi, bir mövzu ya da hadis ni müxtelif m nb l rd n x b r verm k v təsir yaratmaq.


Elmi m qal l rd perspektivin rolu v qaydaları




Elmi m qal l rd perspektivin rolu v qaydaları, araşdırma n obyektivliyi v keyfiyy tin asılıdır. Elmi m qal l rd perspektivin əsas m nası, araşdırma n metodologiyasıdır. Bu demkdir ki, araşdırmaçı bir mövzu ya da hadis ni hansı baxış nöqt si il , hansı məlumat v sübutlar il , hansı təhlil v nətic l r il timsal etm lidir. Elmi m qal l rd perspektivin qaydaları bel aşa ğidaki kimi qeyd oluna bil r:


  • Perspektiv araşdırmaçının mövzuya olan maraq, bilik v təcrüb sin əsaslanmalıdır.



  • Perspektiv araşdırmaçının mövzuya olan yanaşması obyektiv, etibarlı v sistemli olmalıdır.



  • Perspektiv araşdırmaçının mövzuya olan yanaşması araşdırma sualı, hipotezi v məqs di il uyğun olmalıdır.



  • Perspektiv araşdırmaçının mövzuya olan yanaşması araşdırmanın metodları, dizaynı v növl ri il uyğun olmalıdır.



  • Perspektiv araşdırmaçının mövzuya olan yanaşması araşdırmanın sübutları, təhlili v nətic l ri il uyğun olmalıdır.



Jurnalistik m qal l rd perspektivin rolu v qaydaları




hansı məlumat v mənbələr il, hansı təsir v məqsəd il timsal etməlidir. Jurnalistik məqalələrdə perspektivin qaydaları belə aşağıdakı kimi qeyd oluna bilər:


  • Perspektiv jurnalistin mövzuya olan maraq, bilik v təcrübəsinə əsaslanmalıdır.



  • Perspektiv jurnalistin mövzuya olan yanaşması obyektiv, etibarlı v balanslı olmalıdır.



  • Perspektiv jurnalistin mövzuya olan yanaşması xəbər vermənin prinsipləri, standartları v etikası il uyğun olmalıdır.



  • Perspektiv jurnalistin mövzuya olan yanaşması xəbər vermənin formatı, janrı v növləri il uyğun olmalıdır.



  • Perspektiv jurnalistin mövzuya olan yanaşması xəbər vermənin məlumat, mənbə v sübutları il uyğun olmalıdır.



Perspektivin psixologiyada v sosial elmlərdə istifadəsi




Perspektivin psixologiyada v sosial elmlərdə istifadəsi, insanların dünyaya v özlərinə baxışlarını anlamaq v tahlil etmək üçün bir vasitədir. Perspektivin bu sahələrdə iki əsas mənası var: birincisi, insanların fikir, hiss v davranışlarını müxtelif baxış nöqtələrindən izah etmək; ikincisi, insanların fikir, hiss v davranışlarını müxtelif baxış nöqtələrindən d Yirl ndirm k.


Psixoloji perspektiv n dir v nümun l ri




Psixoloji perspektiv n dir v nümun l ri, psixologiya elminin f rqli yanaşma v metodlarını ifad edir. Psixoloji perspektiv insanların psixoloji prosesl rini f rqli baxış nöqt si il izah etm y D yirl ndirm y imkan verir. Psixoloji perspektivin b zil ri bel aşa ğidaki kimi qeyd oluna bil r:


  • Bilişsel perspektiv: Bu perspektiv insanların düşünm , öyr nm , xatırlamaq, qarar verm k kimi bilişsel prosesl rini araşdırır. Bu perspektiv insanların dünyaya nec baxdığını v bu baxışın onların davranışlarını nec t sirl ndirdiyini izah edir.



  • Perspektiv psixodinâmico: Bu perspektiv insanların şüurlu v şüursuz motivl rini, arzularını, qorxularını v konfliktl rini araşdırır. Bu perspektiv insanların dünyaya nec baxdığını v bu baxışın onların davranışlarını nec t sirl ndirdiyini izah edir.



  • Davranışçı perspektiv: Bu perspektiv insanların öyr nm , davranış v alışkanlıqlarını araşdırır. Bu perspektiv insanların dünyaya nec baxmadığını, amma dünyadan aldığı t sirl rin onların davranışlarını nec t sirl ndirdiyini izah edir.



Perspektiv humanista: Bu perspektiv insanların özünü gerçəkləndirmək, potencialını açığa çıxarmaq və özünü həss etmək istəyini araşdırır. Bu perspektiv insanların dünyaya necə baxdığını və bu baxışın onların davranışlarını necə təsirləndirdiyini izah edir.


  • Perspektiv social-kültürel: Bu perspektiv insanların sosial və mədəni mühitlərinin, qruplara mənsubiyyətinin, norma və dəyərlərinin onların fikir, hiss və davranışlarını necə təsirləndirdiyini ara şdırır. Bu perspektiv insanların dünyaya necə baxdığını və bu baxışın onların davranışlarını necə təsirləndirdiyini izah edir.



Perspektiv social n Dir v nümun l ri




Perspectiva social n Dir v nümun l ri, sosial elml rin f rqli yanaşma v metodlarını ifad edir. Perspectiva social insanların sosial h yatını f rqli baxış nöqt si il izah etm y D yirl ndirm y imkan verir. Perspektivin social b zil ri bel aşa ğidaki kimi qeyd oluna bil r:


  • Perspektiv funcionalista: Bu perspektiv c miyy tin bir sist m kimi işl diyini, c miyy tin üzvl rinin funksiyalarını v rol arasındakı uyğunluğu araşdırır. Bu perspektiv c miyy tin düz nli, harmonik v stabilliyin qorunmasına diqq t yetirir.



  • Perspektiv Konflikt: Bu perspektiv c miyy tin bir mübariz kimi işl diyini, c miyy tin üzvl rinin maraqlarını v qüvv l r arasındakı münaqiş l ri araşdırır. Bu perspektiv c miyy tin d Yişm z, çatışmaq v d Yişm k üçün s b bli olduğuna diqq t yetirir.



  • Perspektiv simvolik interaksionist: Bu perspektiv c miyy tin bir m nalar toplusu kimi işl diyini, c miyy tin üzvl rinin bir-biri il münasib tl rini v simvolların istifad sini araşdırır. Bu perspektiv c miyy tin konstruktiv, dinamik v m nalarla dolu olduğuna diqq t yetirir.



Perspektiv haqqında suallar v cavablar




Perspektiv haqqında suallar v cavablar, bu mövzu il maraqlananlar üçün faydalı olacaq bilgil rdir. Perspektiv haqqında 5 sual v cavab bel aşa ğidaki kimi qeyd oluna bil r:


Perspektiv haqqında 5 sual v cavab




Sualcavab


Perspektivi hansı sah l Rd istifad oluna bil r?Perspektivi müxtelif sah l Rd , xüsusil d Dabiyyatda, r Rssamlıqda, elmd Elmd Jurnalistikada, psixologiyada v Sosial elml Rd Istifad oluna bil r.


Perspektivi bir şeyi müxtelif baxış nöqtələrindən dəyərləndirmək, anlamaq və timsal etmək üçün istifadə oluna bilər. Perspektiv habeli bir anlayışdır və müxtelif sahələrdə, xüsusilə Ədabiyyatda, r Rssamlıqda, elmd Elmd Jurnalistikada, psixologiyada v Sosial elml Rd F rqli m qs dl rl istifad olunur.


Perspektivin faydaları n l rdir?Perspektivin faydaları bel aşa ğidaki kimi qeyd oluna bil r:


  • Perspektiv bizi bir şeyi daha d rin v geniş ş kild anlamağa köm k olur.



  • Perspektiv bizi bir şeyi daha yaradıcı v maraqlı ş kild timsal etm y imkan verir.



  • Perspektiv bizi bir şeyi daha obyektiv v balanslı ş kild d y Rl ndirm y köm k olur.



  • Perspektiv bizi bir şeyi daha t sirl v m nali ş kild ifad etm y imkan verir.



  • Perspektiv bizi bir şeyi daha f rqli v z ngin m nalarla dolu ş kild görm y köm k olur.



Perspektivin ç tl ri n l rdir?Perspektivin ç tl ri bel aşa ğidaki kimi qeyd oluna bil r:


  • Central l perspektiv: Bu perspektiv bir şeyi bir nöqt d n baxış il timsal etm kdir.



  • Perspektiv linear: Bu perspektiv bir şeyi paralelo x ttl rin ufqda itişdiyi nöqt d n baxış il timsal etm kdir.



  • Aerial perspektiv: Bu perspektiv bir şeyi işıq v atmosferin t sirl ri il timsal etm kdir.



  • Perspektiv múltiplo: Bu perspektiv bir şeyi bird n çox nöqt d n baxış il timsal etm kdir.



Perspektivi nec inkişaf etdirm k olar?Perspektivi nec inkişaf etdirm k olar, bel aşa ğidaki kimi qeyd oluna bil r:


  • Bir şey haqqında müxtelif m nb l rd n oxumaq v araşdırmaq.



  • Bir şey haqqında müxtelif insanlarla danışmaq v fikir mübadil si etm k.



  • Bir şey haqqında müxtelif s n t v yaradıcılıq metodları il işl m k.



  • Bir şey haqqında müxtelif suallar verm k v cavablar axtarmaq.



  • Bir şey haqqında müxtelif t hlil v sintez metodları il düşünm k.



Perspektivi nec doğru istifad etm k olar?Perspektivi nec doğru istifad etm k olar, bel aşa ğidaki kimi qeyd oluna bil r:


  • Perspektivi mövzuya uyğun seçm k v istifad etm k.



  • Perspektivi mövzuya maraq, bilik v t crüb sin əsaslanaraq istifad etm k.



  • Perspektivi mövzuya obyektiv, etibarlı v sistemli yanaşaraq istifad etm k.



Perspektivi mövzuya uyğun məlumat, mənbə və sübutlar il dəstəkləmək.


  • Perspektivi mövzuya uyğun təsir və məqsəd il istifadə etmək.



  • Perspektivi mövzuya uyğun formato, janr və növlər il istifadə etmək.



Bu məqalədə perspektiv sözünün mənası haqqında məlumat verməyə çalışdıq. Perspektiv bir şeyi müxtelif baxış nöqtələrindən dəyərləndirmək, anlamaq və timsal etmək demkdir. Perspektiv habeli bir anlayışdır və müxtelif sahələrdə, xüsusilə Ədabiyyatda, r Rssamlıqda, elmd Elmd Jurnalistikada, psixologiyada v Sosial elml Rd F rqli m qs dl rl istifad olunur. Perspektivin faydaları, çeşitləri, inkişaf etdirmə v doğru istifad etmə yolları haqqında da suallar v cavablar verdik. Umid edirik ki, bu m qal sizin üçün maraqlı v faydalı olmuşdur. 0517a86e26


4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page